google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Ronny Jönsson och gänget google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 19 februari 2013

Ronny Jönsson och gängetKommer någon ihåg Ronny Jönsson från Mölndals Bro. Han utgöt sin visdom för oss göteborgare på 80-talet. Bakom den provokativa personen dolde sig Claes Malmberg och varje rättrådig göteborgare fick blodstockning varje gång han hördes i radion. Jag uppskattade honom oerhört eftersom han var en perfekt parodi på en västsvensk värsting vid tiden – väldigt ”hård” och inte så lite patetisk.

Claes Malmberg är emellertid förundrad numera eftersom han har fått mer hatfyllda påhopp och förnedrande tillmälen för att han tillsamman med några mogna herrar, med framgång,  vågat inkräkta på eurovisionsreviret, än han fick på den tiden han verkligen ansträngde sig att vara provokativ. Möjligen säger det något om hur toleransen i samhället har avtagit och kanske också hur humorn förändrats i Sverige.  Jag har inte lyckats att få höra melodin, men rent principiellt gillar jag den. Om någon har en piratinspelning så kan ni väl skicka den till mig. Genast jag hörde talas om låten och såg titeln gissade/hoppades jag att den skulle gå vidare. Det verkar lyckligtvis finnas tillräckligt många människor i Sverige fortfarande som har distans till det som är tillåtet att tycka och vågar tänka själv. Det gör mig väldigt glad!

Här i Frankrike har vi två favoritprogram på TV. Det ena är ett musikprogram som heter The Voice (dô vôjs) och det andra heter Top Chef. Det som är så oerhört trevligt med dessa program, förutom att deltagarna håller en väldigt hög klass, är att stämningen är så positiv. I båda programmen är domarna väldigt kunniga, men också oerhört positiva och stödjande gentemot deltagarna. Programmen har en varm atmosfär där spontanitet och omtanke lyser igenom allt som förmedlas. När jag läser i svenska tidningar om de svenska motsvarigheterna förfäras jag över att det verkar vara något annorlunda där – åtminstone om man får tro tidningarna. 

I Frankrike ägnar vi oss annars om futiliteter som kriget i Mali, samt Findus köttfusk, men framför allt om Zlatans senaste mål eller avsaknad av mål. Zlatan har blivit synonym med Sverige här numera, vilket även för en som inte är intresserad av fotboll är en förbättring mot att Sverige tidigare symboliserats av en stupid blondin med alla kroppdelar utbytta eller förbättrade. Visserligen hade man även Lisbeth Sahlander som motvikt, men hon finns ju inte. En underlig sak är att Zlatan aldrig ifrågasätts som svensk här nere trots sitt namn, men så har man ju haft en president av ungersk börd också. Zlatan nämns i nästan varje nyhetssändning, han förekommer i frågeprogram och snart sagt överallt. 

Vad gäller Findus och hästköttet så intervjuade man grundarna av företaget Spanghero som är den franska leverantören. De tre äldre bröderna, som numera sålt företaget, framträdde i TV med tårarna rinnande och talade om hur deras namn släpats i smutsen av de nya ägarna. Det är viktigt att påpeka att man i Frankrike älskar att äta hästkött, men man avskyr att det fuskas med mat. Hästkött får inte förekomma i samma butik som annat kött här nere, med undantag av i varuhus där det märks upp noggrant och skiljs från annat kött i diskarna.

Lustigt nog var det katolska kyrkan som hittade på att vi nordbor inte fick äta hästkött eftersom det var hädiskt. Man kunde bli dömd till döden för det. Här nere i Frankrike gick det emellertid bra eftersom man inte blotade till Oden och Tor som nordborna gjorde. Även på Irland var kyrkan negativ till hästkött eftersom de danska vikingarna, som härskade där under en tid, också hade det som festmåltid till gudarnas ära. Liksom i Sverige vill inte kyrkan riktigt kännas vid dessa tokigheter utan vill påstå att det var på grund av att hästen var en familjemedlem som vi inte åt upp dom.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Här är en länk till den härliga j*vla schlagern! :)

http://www.youtube.com/watch?v=5UWh7lvxmWI

/Christina

Jan Granath sa...

Tack Christina
Sådant blir man glad av och det går ju inte för sig!
Jan