google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: De fantastiska vita vinerna från Corbières google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 22 oktober 2011

De fantastiska vita vinerna från Corbières

Pocherad torskrygg, skirat smör, kokt potatis och riven pepperrot. Kan det bli godare? Det svåra att få tag på i Frankrike är pepparrot, men vi köpte flera stora bitar i Sverige och sparade i frysen. Sedan är det bara att ta fram dom frusna och riva dom, men det är viktigt att man river dom direkt på tallriken för smakämnea i pepparrot är oerhört flyktiga och försvinner på nolltid. Man måste också packa de frusna rötterna ordentligt i plastfolie annars smakar dom bara sågspån när man tar ut dom ur frysen.

Som förrätt hade vi "svenska" havskräftor, grillade, indränkta i olja, vitlök, salt och massor av dill. Man bara delar dom och penslar på rikligt av kryddorna och ställer i grillen en stund. Det svåra är att hitta nordatlantiska havskräftor med tillräcklig storlek för att dela.

Efteråt åt vi importerad Boxholms kryddost som nog är den bästa hårdost som man kan få. Fransmän, amerikaner och engelsmän som smakat den är lyriska.

Men - nu till vad jag vill tala om. De vita vinerna från Corbières. De röda vinerna är berömda i hela världen utom i Sverige där dom är okända, utom bland personer som vet något om vin. En mycket duktig sommelier från Sverige som jag guidade runt i området var oerhört imponerad av de vita vinernas kvalitet. Visserligen kan man inte lagra dom, men det är inget problem eftersom dom är så läckra. Här finns både väldigt fina matviner och vad jag kallar balkongviner, dvs. viner som man bara sitter och njuter av med vänner i solskenet eller framför TV:n.

De vita vinerna från Corbeières görs på gamla druvsorter. Huvudsakligen är det Bourboulenc, Grenache Blanc, Macabeu, Marsanne, Rousanne och Vermentino, men man får lov att blanda i mindre mängder av Clairette och Picpoul Blanc (som är basdruvorna i den berömda vermouten Noilly Prat), Muscat Blanc samt Terret Blanc. Det här gäller för dom vinerna som får ha AOC beteckningen, men förutom det gör man de mest fantastiska viner på andra druvor, som då har beteckningen Vin de Pays. Då kan man hitta de läckraste viner på Vignier, Chardonnay, Sauvignon Blanc mm. och blandningar av dessa. Speciellt oekade Chardonnay och väldigt fruktiga Sauvignan Blanc är en upplevelse att dricka.

Anledningen till att vinerna får en så fantastisk karraktär här nere är att vi har 300 soltimmar per år kombinerat med en väldigt bra jordmån. Det gör att druvorna får en smak och vinerna en fruktighet som man inte kan hitta någon annanstans hos samma druvblandningar. De som druckit de vita vinerna från vår region minns det. Att sedan rosévinerna är lika bra är en annan femma, som jag inte skriver om här.

Nu kan ni inte springa till Systemet och köpa vita viner, eller någon annat vin heller från Corbières, eftersom Corbières inte existerar för Systembolagets inköpare. Att det är en del av världens största vinområde och att man odlat vin i Corbiéres sedan år 125 före Kristus bekymrar inte våra monopolbyråkrater. För dom finns inte området, troligen för att de bästa vinerna produceras av små enskilda bönder som inte uppfyller Systemets krav på kvantiteter. För Systembolaget är det bara stordrift som gäller.

Ta gärna bilen och besök Sydfrankrike och fyll den med goda viner. Det lönar sig både ekonomiskt och smakmässigt.

3 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Tack för tips! Ska försöka komma ihåg om vi besöker sydfrankrike!
:)

Dubbelörn sa...

Numera kan man tackoch lov beställa viner fr andra vinleveratörer, direkt hem till dörren. Flera av dessa vinleverantörer har viner fr Langeudoc o bl a fr Corbières. Vi hittar ofta viner fr Langeudoc hos någon av dessa: X-wine, Invinitum, Vinstocken el Wine-Company.

Jan Granath sa...

Så är det, men eftersom dom flesta svenskar lärt sig att Systembolaget är världsledande och bäst så existerar inte viner som dom inte för. Väldigt få är tillräckligt kunniga för att söka andra vägar och prova andra produkter. En kommentar jag fick när jag försökte introducera viner från Languedoc var: "Folk frågar inte efter viner från det området".