google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Vår och melodifestival google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 6 februari 2011

Vår och melodifestival


Man tror nästan inte det är sant. Vi har ätit lunch på terrassen och det var varmt. På förmiddagen åkte vi till Gruisan Plage och tog en riktig långpromenad på stranden. Där var många solande människor, ett par barn badade, hundarna lekte och vid ostronodlingen var det fullt av folk som satt ute och åt. Visserligen tycker fransmännen att 20 grader är lite kallt så dom är ordentligt påpälsade fast ute och njuter av solen är dom. Vi åkte utan tak på bilen och njöt av landskapet och solen. På vägen hem plockade vi några kvistar mimosa och mandel så nu doftar hela huset vår så man blir alldeles yr.

Ett annat vårtecken är att våra norska grannar har kommit på besök. De drog som vanligt fram genom byn i flock - 22 stycken räknade vi till - dom har ett enormt hus. Dom skulle ut på vår vanliga promenadväg runt garriguen, men det verkade mer som om dom skulle till Nordcap på veckoutflykt. Dom är klädda och utrustade för strapatser, var och en har en fullproppad ryggsäck, alla har vandringsstavar och alla män har vildmarkshattar a la Indiana Jones. Jag försökte fundera ut vad dom kan ha i dom fullpackade ryggsäckarna som är nödvändigt för en utflykt på en timma. Mat, dryck, första hjälpen, tält, räddningsflotte, nödraketer - vad vet jag, men enorma mängder utrustning är det i alla fall för alla har lika stora ryggsäckar. Givetvis har alla ryggsäckar norska flaggor.

Så såg vi på melodifestivalen från Luleå - vilken lycka att kunna se det även utomlands. Man kan konstatera att tiden kommit ifatt oss gamlingar för den mesta musiken var återanvänt material. Troligen är det en anpassning till smaken i Öststaterna så man kan få lite röster. Jenny Silver sjöng en hittills okänd ABBA-låt och Danny hade hittat en gammal Europe-låt som ingen tidigare kände till. Lite gammal rapp av vintagetyp fanns också med. Ganska trevligt tycker vi gamlingar!

Däremot var koreografin nyskapande. Det senaste är tydligen att de manliga artisterna måste klia sig i grenen minst var fjärde takt. På min tid ansågs det töntigt att lägga rätt grejorna eller klia sig, men nu är det tydligen senaste innegrej. Kanske dom är oroliga för att grejorna har gått förlorade - vad vet jag. En annan förklaring kan ju vara att det bara är ett manligt svar på Lena PHs komplicerade förhållande till mikrofonstativet.

Jag konstaterade emellertid med glädje att vår utrikesminister har alla skäl i världen att inte uttala sig om läget i Nordafrika - han har ju väsentligare saker att ägna sig åt. Dessutom är väl melodifestivalen säker mark där han inte behöver riskera att stöta sig med USA. Dom har ju uttryckt sig förklenade om honom i WikiLeaks-dokument så han får passa sig.

Inga kommentarer: