google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Upplevelser i det nya landet - samt några bulletiner från det gamla google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 10 februari 2011

Upplevelser i det nya landet - samt några bulletiner från det gamla


Jag berättade för en tid sedan om hur vi blev "tvingade" att byta teleoperatör. Vi hade väl inga klagomål på vår gamla operatör SFR förrän vi en dag stod utan telefon och inte kunde få någon som helst hjälp av företaget. Skälet var att vår linje var klippt och endast konkurrenten France Telecom kunde ge oss en ny linje och dom var ju av naturliga skäl inte så intresserade att ge en ny linje till en kund hos konkurrenten på den här sidan om nästa Julafton. Vi såg det därför som säkrast att anlita France Telecom/Orange om någon skulle få för sig att klippa ledningar i framtiden.

Det visade sig emellertid att skälet till den avklippta ledningen var att en granne nedåt gatan angett en siffra fel i sitt nummer när han bytte abonnemang så man klippte vår ledning och kopplade in hans telefon till oss. På så sätt hade varken han eller vi telefon och ingen visste varför. Hur som helst blev det kostsamt för alla utom teleoperatörerna. Givetvis tog Orange betalt för att koppla rätt och för att ansluta vår nya linje samt dessutom en öppningsavgift. Dessutom tog SFR 45 Euro i avgift för att vi avslutade vårt abonnemang. Att dom inte kunde leverera någon tjänst till oss hade inte med saken att göra. Som plåster på såren fick vi 110 Euro av Orange för att vi bytte till dom så det kompenserade ju lite, men vad man lär sig är att det är riskabelt att byta leverantör även om man måste.

Ett annan upplevelse var att genomgå magnetröntgen i Narbonne. Ni vet den där maskinen som låter som ett mellanting mellan en tändkulemotor och en maskin som håller på att skära ihop. Det som var en annorlunda grej var att jag idag fick hem alla bilder, utlåtandet från läkaren samt en CD-skiva med originalmaterialet. I Frankrike äger man nämligen alla sådana resultat och får själv spara dom på säkert ställe. Jag vet ju att jag genomgått liknande undersökningar ett par gånger i Sverige, men har för länge sedan glömt var det var och har aldrig sett röken av några resultat eller bilder.

Ett problem i Sverige är ju att du för vissa privata försäkringar måste tillåta försäkringsbolagen att ta del av sådant material. Med ett sådant tillstånd kan dom begära ut dina bilder och journaler från alla läkare du besökt. I Frankrike är det, dels olagligt att begära hälsodeklaration för att teckna privat sjukförsäkring, dels är det olagligt att begära tillgång till journaler. För säkerhets skull har man dom dessutom hemma så försäkringsbolagen får väl begära polishandräckning för att titta på dom.

Man kan väl konstatera att högst på skurklistan ligger i alla länder banker, försäkringsbolag, teleoperatörer och elbolag. Det är bara fråga om hur resoluta staten är med att ta dom i örat. Jag konstaterar med glädje att regeringen i Sverige förbereder ett lagförslag där det skall bli förbjudet att spärra mobiltelefoner mot Skype. Dessutom har en domstol avgjort att AB ÖIS skall betala för polisbevakning av sina matcher, som alla andra affärsdrivande företag skulle få göra. Även försäkringsbolagens klåfingrighet börjar sticka i ögonen på myndigheterna i Sverige.

Säg inte annat än att det finns hopp om en ljusare framtid - åtminstone framåt mars-april. Här har det redan inträffat.

Bilden lånad på Josefins Blogg

Inga kommentarer: