google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Se svenskt TV i hela världen google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 31 december 2008

Se svenskt TV i hela världen

För precis ett år sedan skrev jag om den första Julen i Frankrike. Jag berättade då bland annat om hur man bar sig åt för att se på svensk TV även om man ligger utanför de områden som kan ta emot svenska program med parabolantenn. Under det gångna året har jag lärt mig lite mer som jag nu kan berätta om.

Numera kan vi njuta av alla svenska radioprogram, massor av internationella musikstationer och mycket av SVTs utbud på ett enkelt sätt utan dyra investeringar. Radioprogrammen är naturligtvis webradio som vi tar emot med hjälp av vår dator. Man måste förstås investera i någon typ av bredband för detta. Jag använder ett fantastiskt trådlöst musiksystem som heter Sonos, men som kostar ganska mycket. Med det systemet kan man överföra trådlös musik till flera rum i huset och lyssna på olika saker i varje rum om man vill. Dessutom kan jag koppla min antikverade stereoanläggning och andra små ljudkällor som vi samlat på oss för att genom dom lyssna på radio eller musik så några nya högtalare behövs inte. Man kan faktiskt också spela en skiva på sin gamla skivspelare och lyssna på det i exempelvis TVns musikanläggning i ett annat rum med hjälp av den här utrustningen.

Det finns emellertid ett mycket billigare sätt att se på både TV och lyssna på radio. Vad man då behöver är en dator, helst bärbar dator, som man kopplar till sin TV. Om man har bredbandet i samma rum som TVn är det ju inget problem, men oftast finns den kanske på en annan våning. Då kan man köpa något som heter dLan Ethernet adapters. Det är en liten grej med vars hjälp man kan överföra sin bredbandsanslutning via elnätet i huset och på så sätt få trådlöst eller kabelanslutet bredband var man vill i hemmet. Elnät har ju alla. Man kan ofta köpa en sats med två stickproppar – den ena sätter man i ett eluttag där man har sitt bredbandsmodem, den andra sätter man i ett eluttag vid sin TV. Ofta har bredbandsmodemet en inbyggd sk. router. Har man tur har den några lediga uttag för ethernetkablar. Om inte får man köpa en switch som kostar ett par hundralappar. Installationen är ofta urenkel. Man kopplar bara en ethernatkabel från modemet eller switchen till dLan kontakten som sitter i eluttaget. Vid TVn kopplar men en ethernatsladd till den bärbara datorn som sedan ansluts till TVn så TVn blir en extra skärm. I min dLan fick man sedan installera ett program som identifierade vilka stickproppar jag hade och gav dom en adress och la också in ett krypteringsprogram- det var enkelt.

Nu är det bara att starta Internet på datorn vid TVn och gå in på http://www.svt.se/ och leta bland programmen. Under Play finns mängder av kul program. De flesta egenproducerade program ligger här i 30 dagar efter det de har sänts. Man kan också titta på nyheter och en mängd annat. I vissa fall får man ett meddelande att programmet av upphovsrättsliga skäl inte kan tas emot utomlands. Det finns emellertid bot även för detta. Man kan hitta program på nätet som tilldelar din dator en falsk IP-adress så SVTs server tror att du sitter i Sverige. Men det är överkurs. Om du vill testa det och samtidigt vara anonym på nätet kan du söka i Google efter "change IP address location" och köpa någon av de program som du hittar. Med ett sådant program kan du välja vilket land du vill låtsas att du befinner dig i.

Nog låter det som trolleri att överföra datatrafik i elnätet och på så sätt få bredband överallt i huset. Man kan installera upp till 15 stycken dLan-kontakter– beroende på fabrikat - om man har ett stort hus. En sats med två kontakter kostar 500-1000 kronor.

Numera ser vi På spåret; vi såg båda avsnitten av Selma igår – ganska uselt måste jag säga - och vi har mängder av serier och underhållning som väntar.

Om man vill lyssna till musik eller radio gör man på samma sätt, men kopplar sin dator till en musikanläggning eller TVns ljudanläggning och söker upp någon lämplig radiostation på Internet.

Om någon undrar hur andra Julen i frankrike var så får jag hänvisa till http://blog.france-midi.co.uk/blog där jag berättar på engelska den här gången. Det finns lite recept också; bland annat på min hemgjorda Julsnaps.

Tillägg 20120113: Tråkigt nog har utbudet från svensk TV över Internet kraftigt begränsats de senaste åren. Bara rena svenska produktioner kan ses numera. På Spåret funkar dock fortfarande, men inte Antikrundan för det är en utländsk idé.

Inga kommentarer: