Jag har under många år haft en fantastisk svensk tjänst. Det är det lilla Jönköpingsföretaget Moderskeppet som har internetkurser kring fotografering – främst med inriktning på Adobes program LightRoom och Photoshop. Härom dagen fick jag ett mail som aviserade att mitt betalkort höll på att gå ut så jag måste förnya det. Klicka bara på länken stod det. Det visade sig vara omöjligt eftersom mitt VISA-kort är utställt av min franska bank. Visserligen har det alla säkerhetssystem, med verifieringskod via SMS från banken vid varje köptillfälle på Internet och är dessutom är det ett guldkort, men ändå duger det inte åt den svenska e-handeln.
Nu är det här ingen ny upptäckt för mig. Under de tio år jag bott i Frankrike har man avslutat ett antal tjänster jag hade när jag bodde i Sverige och nekat mig att handla på ett antal svenska e-handelsbolag. Däremot har det aldrig hänt mig när jag under snart 30 år har handlar från andra länder oavsett om mitt kort varit svenskt eller franskt.
Eftersom det tid efter annan skrivs om problemet att trots att svenskarna alltmer handlar på nätet, handelsunderskottet mot utländska e-handelstjänster ökar. Man kan inte förstå varför eftersom naturligtvis Sverige är ledande inom e-handel. Jag kanske kan ge några förklaringar till problemet från min erfarenhet som kund.
Kort som inte är utställda av svensk bank
· Det övergripande problemet är att många företag som är anslutna till KLARNA och DIBS inte accepterar utländska kort i många fall oavsett om kortet har alla säkerhetssystem eller ej.
· Ofta begär man också personnummer även vid kortbetalning, vilket ju omöjliggör för en utlänning att handla även om kortet accepteras.
· Om man emellertid uppger sitt svenska personnummer som utlandsboende kan man få meddelandet att det inte existerar någon sådan person med adress i Sverige, vilket ju är korrekt.
Givetvis har jag med olika framgång försökt att kringgå detta under åren genom att be släktingar i Sverige använda sitt kort. Då kan följande uppstå:
· Det meddelas att namnet på kortet måste överensstämma med kundens namn, vilket innebär att släktingen måste stå som mottagare av tjänsten/varan.
· Den betalandes adress måste överensstämma med kortinnehavarens adress, vilket gör att man inte kan beställa en gåva, som man vill ha sänt till någon vän i Sverige.
Distributionsproblem och regler
· En annan typ av problem är att många företag har avtal med Postnord som inte medger försändelse av varan utanför Norden ens mot betalning av frakten.
· Så har vi rättigheter och andra avtal mellan länder. Detta gjorde att jag blev avstängd från den utmärkta tjänsten Readly. De anser nämligen att man inte får distribuera svenska tidskrifter utanför Sverige. Man föreslog att jag skulle få franska tidskrifter i stället. Nu har jag löst även detta via bulvanverksamhet, men även det kan gå fel eftersom –
· Vissa företag läser av från vilken IP-adress som tjänsten utnyttjas och om man permanent loggar på från utlandet så får man problem.
· Vissa globala företag kan man lura genom att ange en svensk adress för sin licens. För min svenska Microsoftlicens är jag bosatt hos min bror i Nora och de verkar inte bry sig om att kolla med folkbokföringen som svenska betaltjänster ofta gör.
Svenskt telefonabonnemang
Eftersom jag sedan pensioneringen inte haft någon avancerad mobiltelefon, men nu köpt en som komplement till den nya bilen har jag nu mött en del nya intressant etnocentriska företeelser i Sverige.
· Många privata och offentliga företag vill ha betalning via mobilen eller via mobilappar. Nu funkar det ju inte alltid om man inte har ett svenskt abonnemang och det behövs ju inte numera med de nya roamingreglerna. Dessutom kan man ofta få meddelandet ”denna app är inte tillgänglig från din app-store” om man försöker ladda ned vissa svenska hjälpmedel.
· För kännedom så kan jag meddela att utlänningar oftast inte har Swish.
Funderingar
Nu är det ju inte så att alla de här problemen uppstår varje gång, men det räcker oftast med att ett av hindren finns och när man sedan försöker trixa sig förbi dem så dyker en flora av de andra problemen upp tills alla kryphål är tilltäppta och man söker sig till ett företag i ett annat land för att finna sina produkter om det går.
Det finns ju många utmärkta e-handelsfirmor i Sverige med produkter som man inte kan få i det land man bor. Många utlänningar skulle säkert vilja köpa dessa om det vore möjligt. Dessutom finns det ju många fina svenska tjänster som är intressanta för de 600 000 svenskar som bor utomlands.
Hur utlänningar skall få tillträde till svensk e-handel vet jag inte, men för oss utlandssvenskar finns ju, för en del, möjligheten att ha ett svenskt betalkort, men det kan ju inte alla ha. Ett annat sätt är att bara handla av företag som inte är anslutna till de stora betaltjänsterna. Då kan man ringa upp dem och ange sitt kortnummer och allt funkar fint. Givetvis måste man lita på företaget i fråga då. Ett annat sätt är att företagen använder PayPal. Förutom säkerhet och enkelhet så kan man då koppla vilka betalningssätt man vill till det och inte bara de som godkänns av företaget i fråga.
För den intresserade kan jag berätta att Moderskeppet inte kunde finna någon annan lösning än att skicka mig en faktura direkt från företaget och på så sätt passera KLARNA och DIBS. Lyckligtvis har jag släkt i Sverige som kan lägga ut så jag slipper dyra internationella bankavgifter. Nu är ju det här en e-tjänst så faktura är ju ett säkert sätt för säljaren, men man blir lite undrande när man får förslaget att betala varor mot faktura när ens kort inte accepteras. Om man vore oärlig är väl det första man gör att riva fakturan som ligger i paketet och sedan får företaget lägga ut stora kostnader på internationell indrivning i Hotaheiti eller var man nu bor.