google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Freden står lågt i kurs på nationaldagen google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 14 juli 2011

Freden står lågt i kurs på nationaldagen

Franska nationaldagen och stor parad i Paris som sänds på TV. Timma efter timma av militärparader med soldater i dom mest fantasifulla kostymer som mest ser ut som skämt om det inte vore så allvarligt. Nej tacka vet jag 17 maj i Norge där man har parader med studenter, musik, barn, folkdräktklädda vanliga människor och där man visar upp sin kultur.

Jag kan inte låta bli att tänka på Martin Ljung när han undrar över vad man skall göra med alla kanoner, kulsprutor och ärtsoppa om det inte blir något krig. När man ser en sådan här parad så undrar man om det inte är nödvändigt att starta lite krig då och då av flera orsaker. Dels kan man ju inte ha en så otrolig massa människor och materiel utan att använda det. Det vore ju slöseri. Dels skulle ju alla dessa militärer less ihjäl om dom inte fick praktisera sin utbildning någon gång. Man kan ju tänka sig själv hur det skulle kännas att vara bra på något man aldrig fick prova på.

Dessutom skulle det ju bli massarbetslöshet om man helt plötsligt skulle begära att alla de här människorna skulle söka sig andra utkomster. Det vore som att effektivisera den svenska kommunala byråkratin. Det inser ju var och en att det inte skulle gå - vad skulle dom försörja sig på?

Nej - när man ser sådana här parader i andra länder så blir till och med jag lite nationalistisk och stolt över att Sverige inte ägnar sig åt sådana dumheter i någon större utsträckning.

4 kommentarer:

stephan sa...

Int ska du bråka nu på Nationaldagen. Sätt ytterligare en Champagne på kylning, för när Damerna spelar om fotbolls-brons, så vinner Du ju hur det än går;)

Jan Granath sa...

Är det Sveriges damer du talar om?

stephan sa...

Som du kanske hört: mot Frankrike. Så du kunde ha skålat och firat segern i Champagne oberoende vem som vann!

Jan Granath sa...

Det låter toppen - vem vann föresten? Bara så jag skall veta på vilket språk jag skall skåla.
Ta gärna ett glas själv och gör mig sällskap.
Jan