google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Blått Blod - filmen om alla oäkta Bernadotteättlingar google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 4 maj 2010

Blått Blod - filmen om alla oäkta Bernadotteättlingar

I dessa dagar när det är så aktuellt med kungligt bröllop och en av de stora diskussionämnena på Ring P1 är monarkins vara eller inte vara så kommer en film om alla utomäktenskapliga barn som familjen Bernadotte lyckats avla genom generationer. Jag talar om Laika Films filmprojekt Blått Blod där man söker efter de försvunna svenska prinsarna och prinsessorna. Man benämner själva filmen som en dokumentär komedi. Man har under fem års tid letat rätt på människor som kan vara oäkta ättlingar till släkten Bernadotte. Dom har stött på en hel del "lik i garderoben" under arbetet med faktamaterialet till filmen. Nu kommer den att ha premiär den 28 maj på bigraferna Rio i Stockholm, Roy i Göteborg och Spegeln i Malmö. Jan Bernadotte har bjudit in kungafamiljen till premiären i Stockholm. Om dom kommer att närvara vet man inte. Man kan följa utvecklingen samt se en trailer på hemsidan. Se även här.

Det är lite konstigt med det Bernadottska huset eftersom det alltid varit sed bland europeiska furstehus att erkänna sina oäkta barn och upphöja dem till adelsmän och ge dom stora förläningar och makt. Det svenska Vasahuset gav alltid sina öäktingar namn som började på Gyllen och i det engelska kungahuset har deras oäkta barn varit rika och mäktiga. Såväl prinsessan Diana som prins Charles nuvarnade partner Camilla Parker Bowles är således släkt med kungahuset genom tidigare snedsteg.

Kan det vara så enkelt att denna självklara heder inte var naturlig för den förste Bernadotte, kommen från en borgarmiljö i medelklassen som han var, med en far som var jurist. I en furstefamilj är naturligtvis inställningen att varje droppe av deras blod är så värdefullt att den som har det måste upphöjas och belönas, något som naturligtvis inte faller sig lika själklart i den samhällsklass som Bernadotte kom från.

Inga kommentarer: