google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Deportera alla gnälliga pensionärer till Frankrike google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 7 maj 2008

Deportera alla gnälliga pensionärer till Frankrike

Pensionärer är ett elände för varje regering. Det finns ungefär 2 miljoner pensionärer av olika typer i Sverige och större delen av dom är riktiga gnällspikar. Då är ändå det nuvarande gnället från de välbeställda ATP-pensionärer bara en andeviskning mot vad som händer när alla 40-talister med den lilla allmosa som det nya pensionssystemet ger börjar inse vad de kan kosta på sig när deras timma är slagen. Nu borde det här inte vara något problem om dom inte var så förbaskat många att dom ju kan fälla vilken regering som helst – och inte blir dom färre eller yngre heller. Dom kunde väl åtminstone ha den goda smaken att dö lite tidigare så staten kunde kassera in deras insparade pensionspengar. Nej nu springer dom omkring och är aktiva och kräver än det ena än det andra från samhället utan minsta tanke på att de tar plats och resurser från det uppväxande släktet – för att inte tala om hur dom sliter på vår gemensamma – och våra barnbarns – miljö genom att åka bil, flyga och fara och ägna sig åt allehanda andra för deras ålder olämpliga och ovärdiga aktiviteter. Och inte hinner dom passa barnbarnen heller i den utsträckning som vore önskvärt.

Jag har emellertid en utmärkt lösning på det här problemet. Exportera dom allihop till Frankrike! Ge dom en engångssumma som flyttnings och etableringshjälp så blir ni av med dom sedan. En svensk pensionär är nämligen en välbeställd person med franska mått mätt så franska staten kommer inte att se det som någon belastning. I gengäld beskattar Frankrike pensionären med en liten symbolisk summa på ungefär 10 % av pensionen. Denna låga skatt gör att även en fransman med låg pension kan klara sig, medan en svensk pensionär kan leva riktigt bra – faktiskt nästan lika bra som han/hon gjorde innan pensionen. Inte är det något U-land man skickar dom till heller. Sjukvården är bättre än i Sverige, likaså den sociala omsorgen om de gamla. Kostnaderna för sjukvård och medicin är likvärdig eller mindre; gratis om man tar en försäkring – och det kan man ha råd till med så lite i skatt.

Alla skulle vinna på detta. Pensionärerna skulle bli gladare och piggare i det vackra vädret och allt solsken och det utmärkta vinet, vilket skulle göra att dom mindes sitt gamla hemland med kärlek och den sittande regeringen med vördnad, vilket skulle försäkra vilken regering vi än har om positivt färgade poströster från dessa utlandssvenskar. De skulle bli utmärkta representanter för vårt land genom sitt glada humör, aktiva levnadssätt och utmärka sig som dom enda personerna i Frankrike som betalar sin skatt med ett leende på läpparna.

Inga kommentarer: