tag:blogger.com,1999:blog-979259205508888217.post7671173811631566132..comments2023-09-08T00:12:49.195+02:00Comments on Livskvalitet som pensionär i Europa: Filmjölk i FrankrikeUnknownnoreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-979259205508888217.post-2394260856168423192014-04-11T00:00:13.384+02:002014-04-11T00:00:13.384+02:00Va kul att jag kunnat inspirera dig Jan. Lycka til...Va kul att jag kunnat inspirera dig Jan. Lycka till med filbunken - testa med kanel eller ingefära strött ovanpå.Jan Granathhttps://www.blogger.com/profile/11911730097473694281noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-979259205508888217.post-85789294782854180192014-04-10T23:31:59.762+02:002014-04-10T23:31:59.762+02:00Nu blev jag verkligen inspirerad att göra "tj...Nu blev jag verkligen inspirerad att göra "tjockmjölk", som vi kallade filbunke i Orsa, där jag växte upp. Det blir ett projekt till sommaren, när jag är klar med alla fågelholkar som nu ska upp och gamla som ska rensas. <br />Vi har gott om tätört kring bäckar och diken i Sorsele, där jag bor numera. Och även frigående kor, vilket inte är så vanligt numera i Sverige.<br />Vi hade en annan mjölksort i Orsa som kallades stjinn-stjir, dvs kärnmjölk, vilken blev över när man kärnade smör. Den surmjölken tyckte jag aldrig om men de gamla sa att den var bra att dricka när det var varmt, för den skulle släcka törsten.<br />Jag har hittat in till din Fb-sida i kväll och finner den mycket välskriven och intressant. Jan Berglundnoreply@blogger.com